WARSZTATY KULINARNE

Pierwszy cykl zajęć odbył się w miniony czwartek 18 października. Uczniowie z klas piątych pod opieką   p. Józefy Kornaś, p. Marii Kornas i p. Marii Zaczyńskiej  spędzili pracowite popołudnie piekąc naleśniki, racuchy z jabłkami oraz pyszne ciasteczka. 

Naleśniki  były nadziewane różnymi smakołykami. Jedne ze serem, inne z dżemem, jeszcze inne polane bita śmietaną. Smakowały wyśmienicie. Racuchy z jabłkami cieplutkie, posypane cukrem pudrem to mniam mniam….. Jednak najwięcej pracy kosztowały ciasteczka. Wszystkie dzieci ochoczo i z pełnym zaangażowaniem  w pierwszej kolejności ugniatały ciasto, by następnie je rozwałkować i uformować.

Wypieki cieszyły nie tylko smakiem, ale również wyglądem.   To jest przykład na to, że wspólna praca przynosi ogrom radości. Doświadczenie i rady naszych pań kucharek to drogocenne wskazówki nie tylko dla dzieci, ale także nas młodych gospodyń.

Przed nami jeszcze przygotowanie pierogów z różnym farszem, dania mięsne i ciasteczka oraz ciasta.

Zadanie zostało zrealizowane w ramach projektu „100 na 100”.