TRZYMAMY FORMĘ

W ramach programu TRZYMAJ FORMĘ koordynowanego przez Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Brzesku młodzież Szkolnego Koła PCK Emilia Grzesicka, Izabela Guziana i Michał Migda 15.01.2018 roku wykonali na korytarzu szkolnym gazetkę profilaktyczną oraz rozdali ulotki społeczności szkolnej propagujące zdrowy styl życia. Uczniowie swoją postawą zachęcali do aktywności fizycznej i właściwego odżywiania.

PAMIĘTAJ!

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Gdy jesteś aktywny fizycznie, Twój mózg jest też bardziej aktywny. Liczne badania medyczne wykazały, że mózg ludzi uprawiających aktywność fizyczną ma większe możliwości poznawcze, bo jest lepiej dotleniony. Więc gdy się ruszasz, pomagasz sobie w nauce.

Jeśli chcesz osiągnąć swoje marzenia zawodowe – ćwicz! Naukowcy udowodnili, że osoby regularnie aktywnie skutecznie osiągają swoje cele zawodowe, jednocześnie w mniejszym stopniu ulegają stresowi.

Aktywność, która sprawia Ci przyjemność, poprawi stan Twojego zdrowia i wygląd ciała.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

  1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta są kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
  2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3-5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie.
  3. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
  4. Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
  5. Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii.
  6. Codziennie, co najmniej dwa razy dziennie, spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
  7. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
  8. Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych, np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
  9. W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli.
  10. Dostarczaj organizmowi wystarczającej ilości płynów (głównie wody) – minimum 1,5 litry dziennie.